Sukces kucharzy Zespołu Szkół Technicznych

    0
    102

    Kucharze w pracowniach pracowali już od 20 sierpnia br. ich trud został nagrodzony. Zwycięzcami konkursu kategorii cukierniczej województwa Wielkopolskiego  zostali nasi uczniowie wśród 14 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Zajęli jako Technikum Gastronomiczne ZST I MIEJSCE i otrzymali dyplom z nagrodą w postaci odkurzacza i sokownika oraz każdy uczestnik otrzymał książkę z przepisami z festiwalu, fartuszki powiatowe z drewnianą łyżka Dzieląc się tą radością przekazujemy do publikacji nasz przepis  na:
    DROBNE PIERNIKI
    SKŁADNIKI:
    3000 g mąki poznańskiej
    500 g cukru na karmel + 1-2szklanki kawy
    500 g cukru do jaj
    1000 g miodu naturalny
    300 g masła
    200 g smalcu
    8-10 jaj + łyżeczka soli
    2 op przypraw do piernika( 2 łyżeczki: kakao, cynamonu, ziele angielskie, pieprz,  gałka muszkat.)
    Środki spulchniające: (1 łyżeczka proszku, 2 łyżeczki: amoniaku i  sody) + ¼ szklanki mleka
    WYKONANIE:
    Mąkę przesiać, 2000g mąki zmieszać z przyprawami. Tłuszcz rozpuścić dodać ugotowany karmel z kawą, miód, zagotować i zaparzyć tym mąkę z przyprawami. Jaja ubić z resztą cukru, dodać do niegorącej zaparzonej mąki, wyrabiać dodając 1000g mąki i środki spulchniające rozpuszczone w letnim mleku. Ciasto dobrze wyrobić, zostawić, na następny dzień wałkować, wykrawać pierniki i wypiekać w piekarniku 160oC 8-10 min. następnie 2-3 min. „na rumieniec” przełożyć do piekarnika w temp. 2000C. Upieczone pierniki lukrujemy i dekorujemy.