XIX EDYCJA OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

    0
    44

    9 stycznia 2015 już po raz dziewiętnasty w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu odbył się okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Uczniowie z klasy IV Technikum w zawodzie Kucharz Monika Hańćkowiak i Tobiasz Tarka punktualnie o godzinie 11 rozpoczęli wypełnianie testu składającego się z 70 pytań. W tym roku tematem Olimpiady było Bezpieczeństwo żywności i żywienia. W oczekiwaniu na wyniki młodzież miała okazję obejrzeć pokaz produkcji potraw przygotowywanych przez uczniów poznańskiego gastronomika i wysłuchać wykładu na temat żywienia w celiakii. W Olimpiadzie wzięło udział 55 uczniów z Techników, a także Liceów Ogólnokształcących. Uczniowie z Zespołu Szkół Technicznych zajęli kolejno 20 i 23 miejsce. To bardzo dobry wynik biorąc pod uwagę szeroki zakres zagadnień związanych nie tylko z bezpieczeństwem żywności i żywienia, ale również chemii, biologii, zasad żywienia i technologii gastronomicznej. Gratulujemy Monice i Tobiaszowi! W przyszłym roku odbędzie się dwudziesta edycja Olimpiady, już teraz chętnych do udziału w niej zaprasza nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Monika Nowaczyk.

    {gallery}20150110{/gallery}