KONKURS KULINARNY W WSHiG GWIAZDKA 2014

    0
    295

     

    Uczniowie: Tobiasz Tarka, Paweł Mielcarek, Roksana Kantek, Magdalena Jodłoś, Jagoda Bartczak ,Ewelina Lewicz, Monika Hańćkowiak, Jacek Rabiak z kl. IV KU, Malwina Darmych i Sandra Glinkowska z kl. II Tż oraz Kacper Leśniak z kl. I Tż  z opiekunem s. Dorotą Śliwińska reprezentowali Zespół Szkół Technicznych z Pleszewa. Do konkursu zostały zgłoszone potrawy wigilijne: Barszcz czerwony na wywarze grzybowym z pierogami pieczonymi, karp faszerowany z sosem szarym staropolskim, śledzie w trzech odsłonach (rolmopsy, śledź w śmietanie, śledź na słodko) ciupka wielkopolska z grochem, strucla makowa z przepisu prababki Kacpra. Uczniowie  w konkursowych  zmaganiach zmierzyli się z kuchnią regionalną. Grupa kucharzy przygotowała bardzo ciekawe stoisko i stół wigilijny. Wykorzystano w nim wiele eksponatów z dawnej wielkopolskiej kuchni. Grupa kucharzy została wyróżniona za swoją pracę. i nagrodzona maszynką do makaronu. Każdy otrzymał certyfikat uczestnictwa, kubek, kalendarz i książkę.
    Dziękujemy Dyrekcji ZST, Radzie Rodziców, a także pani Monice Nowaczyk i panu Tomaszowi Tarce za pomoc  w przygotowaniach i wsparcie, bo dzięki Wam mogliśmy tam być i reprezentować naszą szkołę. Jesteśmy bogatsi o kolejne konkursowe doświadczenie.
    W imieniu uczniów dziękuję Monika Hańćkowiak.