Kucharze prezentują szkołe z zielonej

    0
    139

    Jako że nasi przyszli Mistrzowie „pobili” MISTRZÓW dzielimy się tą radością i przepisem naszej potrawy.
    ,,Róża z kapusty’’
    Normatyw surowcowy:
    -1  duża kapusta włoska
    -400 g mielonej wieprzowiny
    -400g mielonej wołowiny
    -2/4 szklanki surowego ryżu
    -1-2 jajka
    -1 duża cebula
    -1-2 litry bulionu-ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
    -sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
    -gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
    Sposób przygotowania:
    Ryż gotujemy al dente w ¾ szklanki wody do czasu aż ją wchłonie-ok.7-10 minut. Kroimy cebulkę w kostkę podsmażamy. Rozbieramy kapustę na liście i wycinamy z nich gruby rdzeń.
    Mięso mielimy, łączymy z ryżem, cebulką, jajkami, przyprawiamy do smaku. Na blacie rozkładamy gazę lub ściereczkę i układamy na niej liście kapusty w okrągły okrąg. Zaczynamy od tych największych. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne ,,łożeczko’’.  
    Teraz rozkładamy farsz mięsny o warstwie wysokości ok. 1-11/5 cm. Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Układamy kolejne warstwy tak by utworzyć RÓŻĘ. Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Teraz najważniejsze. Podnosimy gazę za rogi i formujemy zgrabną, kapuścianą RÓŻĘ. Zawiązujemy. Gotujemy w bulionie ok. 1/5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym.
    SMACZNEGO