Otwarcie pracowni gastronomicznej w ZST Pleszew

    0
    426

    Historia kierunku gastronomicznego w Zespole Szkół Technicznych przy ulicy Zielonej 3 w Pleszewie sięga 1993 roku. Przy ulicy Bojanowskiego 1 powstała pracownia, w której młodzież z Zasadniczej Szkoły Zawodowej realizowała zajęcia praktyczne. Nauczycielkami zawodu były Siostry Służebniczki Najświętszej Maryi Panny. Siostra Irena Ide, Anna Tomaszkiewicz i Krystyna Kowalska. W roku 2004 naukę zawodu na terenie pleszewskiego zakonu rozpoczęła młodzież z Technikum w zawodzie – kucharz, pod okiem sióstr- Krystyny Kowalskiej i Doroty Śliwińskiej.
    Z sentymentem będziemy wspominać gościnność klasztornych warsztatów przy ulicy Bojanowskiego. Po 23 latach wspólnej pracy sióstr służebniczek z nauczycielami z technikum przyszedł jednak czas na nowy etap szkolenia zawodowego. We wrześniu 2015 roku Dyrektor ZST, Artur Kukuła podjął decyzję o zaadaptowaniu pomieszczenia w budynku szkoły i utworzenia w nim pracowni gastronomicznej. Stworzono w niej cztery stanowiska robocze w pełni wyposażone w urządzenia do obróbki cieplnej, instalację wodno-kanalizacyjną oraz wentylację.
    14 października 2016 roku Starosta Powiatu Pleszewskiego Maciej Wasielewski dokonał otwarcia pracowni. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Powiatu Pleszewskiego, nauczyciele uczący przedmiotów gastronomicznych, a także młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
    Naczynia kuchenne, narzędzia oraz sprzęt elektryczny potrzebny do produkcji potraw został zakupiony w pobliskiej firmie Florentyna. Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Kotliński Specjał, z którym szkoła współpracuje od kilku lat, podarował zestaw produktów ze swojej bogatej oferty. Pracownię w produkty wspomogła także Rada Rodziców ,a przede wszystkim jej długoletni przewodniczący Pan Tomasz Tarka.
    Technikum na Zielonej zaczyna zapisywać nowy rozdział z pracownią gastronomiczną w szkole. 

    {gallery}20161014{/gallery}