XX EDYCJA OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

    0
    308

    11 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Podkomorskiej w Poznaniu odbyła się XX edycja okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Z naszej szkoły pod opieką nauczycielki Moniki Nowaczyk udział wzięły dwie uczennice z II i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Malwina Szczepańska i Aleksandra Kostrzewska. Dziewczyny dokładnie o godzinie 11.00 przystąpiły do pisania testu z zakresu przedmiotów gastronomicznych, a także chemii, biologii, i zagadnień dotyczących historii żywności i żywienia. W oczekiwaniu na wyniki specjalnie dla uczestników olimpiady został przygotowany przez uczniów poznańskiego gastronomika pokaz sporządzania sushi. Wszyscy mogli poćwiczyć jedzenie tego dania za pomocą pałeczek, a za przełożenie nimi ziarenek kawy rozdawano specjalne nagrody. Ciekawy okazał się również pokaz bielizny stołowej i serwetek gastronomicznych na różne okazje przygotowany przez firmę Duni.

    Do olimpijskich zmagań przystąpiło 53 uczestników zarówno ze szkół technicznych jak i liceów. Uczennice z naszej szkoły zajęły kolejno Ola Kostrzewska 40 miejsce, Malwina Szczepańska 43 miejsce. Gratulujemy wyniku i mamy nadzieję, że w przyszłych olimpiadach osiągną jeszcze wyższe wyniki. Na dołączonych fotografiach można zobaczyć co ciekawego działo się w Poznaniu.

    {gallery}20160118{/gallery}